Ragne som fiskeren James Vane i «Bildet av Dorian Gray» Foto: Terje Visnes
Ragne som James Vane i «Bildet av Dorian Gray» – med ei høne på hodet? Foto: Terje Visnes

I Bildet av Dorian Gray spiller Ragne James Vane, som er broren til Sibyl Vane, en ung kvinne Dorian har et kortvarig kjærlighetsforhold med. Ragne beskriver selv karakteren sin som en mann i 40-årene, med et stort, herlig skjegg. Han fungerer på en måte som fortelleren i forestillinga, og leder publikum gjennom det som skjer. Etter hvert kommer det også frem at han har et personlig motiv, og er ute etter hevn. James representerer dessuten en motvekt mot den overfladiske overklasseverdenen de andre karakterene presenterer.

Bildet av Dorian Gray er opprinnelig en roman fra 1891, skrevet av den irske forfatteren Oscar Wilde. Ragne forteller at det er veldig artig å jobbe med denne forestillinga, og at det i løpet av prøveperioden stadig har kommet til ny tekst fra romanen. Hun sier at det er viktig å tenke at man ikke skal sette opp boka, men at man i teaterrommet kan komme med noe nytt til fortellinga, at man har andre muligheter i teaterrommet enn hva boka gir.

Vi spør Ragne hva hun pleier å gjøre før hun går på scenen. Hun forteller at hun syns det er veldig fint å være sammen med gruppa, å finne fellesskapet og det gode humøret sammen. I tillegg gjør hun artikulasjonsøvelser, og varmer opp stemmen slik at den skal holde gjennom hele forestillinga. Hun pleier også å gjøre litt yoga, som solhilsen, men også at hun ofte pleier å være nervøs – og det er egentlig litt godt å kjenne på, for da blir man mer skjerpa før man går på scenen.

Ragne var nyutdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2015. Før det gikk hun dramalinja på vgs, etterfulgt av et år på Romerike Folkehøgskole. Interessen for teater kom tidlig, men siden hun kommer fra en liten plass var det ikke mange muligheter for å utforske denne interessen før vgs. Det viktigste man trenger for å bli skuespiller er å holde fast ved interessen, sier hun.

Den første produksjonen på Trøndelag Teater Ragne var med på, var Glassmenasjeriet i 2017. Her spilte hun hovedrollen som Laura Wingfield, en rolle hun fikk Heddaprisen i klassen for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle for. Hun forteller at dette er den produksjonen ved Trøndelag Teater hun husker aller best, både fordi det var den første hun var med i på huset, og at det var en så god energi rundt hele forestillinga og de som var med på den.

En annen forestilling hun husker særlig godt er Medmenneske fra 2018. Denne forestillinga ble spilt med konstant vannfall på scenen. Ragne forteller at under den første gjennomgangen med dette regnet stod hun fast ved at hun ikke trengte å bruke ekstra klær, men da måtte hun stoppe etter 40 minutter fordi de ble for kaldt. Under resten av produksjonen brukte hun derfor ekstra ullklær under kostymet – og unngikk faktisk å bli forkjølet.

For å snakke om noe annet enn teater, spør vi Ragne hva hun gjør når hun ikke er på jobb. Hun lyser opp i et stort smil, og forteller flirende at hun føler egentlig at hun alltid er på teatret. Ellers er hun veldig glad i å drikke kaffe – både hjemme og på kafé, og hun liker veldig godt å gå tur. Noen kollegaer på teatret har faktisk også startet ei strikkegruppe som hun er med i. Hun har dessuten nylig kjøpt seg leilighet, og har etter det fått litt hangup på planter. Hun forteller at hun elsker å pusle med plantene sine, og kommer så på at hun må huske på luftplanten som skulle fått vannbad i dag…

Til slutt spør vi om hun følger med på noen serier for tida. Ragne forteller at i perioder som nå, som det skjer ganske mye, er det greit å bare sette på en serie som Friends – som hun antar at hun har sett alt av sikkert minst ti ganger. Handmaids Tale er en favoritt, og ellers gleder hun seg veldig til den nye sesongen av Game of Thrones. Vi avslutter praten med å utveksle noen teorier om hva som kommer til å skje i Westeros, før Ragne må løpe videre til kveldens innsats på Studioscenen.

 

5 kjappe – enten/eller:

 • Komedie eller tragedie?
  • Tragedie
 • Snapchat eller instagram?
  • Instagram
 • Pizza eller taco?
  • Taco
 • Sommer eller vinter?
  • Sommer
 • Film eller serie?
  • Serie