Snorre, foran maleriet av Tordenskjold i foajeen på teatret, med et skråblikk på Tordenskjolds skipsprotokoll. Foto: Margrete Grunnvoll
Mannen som tok livet av Tordenskjold. Vel, en tolkning av han, i hvert fall. Her i Dag Ingebrigtsens skikkelse. Foto: Erika Hebbert

Hei igjen lesere, håper dere har hatt det bra siden sist gang. Har noen av dere vært innom på teatret og sett på klokka? Hvis ja, så kult, hva syns dere om den? Hvis nei, da har jeg funnet enda en grunn for deg å ta turen innom.

Tordenskjold – alle tiders trønder vises på teatret, og jeg har dykket ned i historien bak mannen. Det du ikke får sett på scenen får du lese her: I dag om Tordenskjold sin obduksjonsrapport.

Eller, jeg skal prøve å fortelle om den.

Jeg har i min fritid lest om dette med obduksjoner fra Tidsskriftet fra Den Norske Legeforeningen, og la meg si det var ikke som jeg forventet. Men først, Den Norske Legeforeningen sin forkortning «DNL» står for flere ting, men de øverste par tingene som kommer på Google er Det Norske Luftfartselskap. Det er også en brus som er produsert av Dr Pepper som heter DNL som har en radioaktiv grønnfarge.

Vent, det var Tordenskjold jeg skulle snakke om, datt litt av sporet der.

Da jeg tok en av disse obduksjonsrapportene fra teatret (for litt sida kunne du nemlig finne og ta med deg kopier av denne fra teatret), var det ikke det jeg så for meg. Når jeg tenker på obduksjonsrapporter ser jeg for meg en episode fra House MD, hvor noen ligger døde på en metallbenk og leger skjærer i kroppen for å finne ut av hva som har skjedd med dem. Forståelig nok er det ikke noen bilder av hva som skjedde da Peter (Tordenskjold het Peter Wessel Tordenskjold) døde i 1720. Men det finnes et maleri av denne mannen, som også henger på teatret.

Wow, allerede to grunner til å ta turen innom – et maleri og en obduksjonsrapport.

Jeg skal ikke kjede deg så mye mer, du har tross alt kommet så langt som dette. Rapporten inneholder en hel del informasjon, som kan diskuteres om er viktig eller ikke. Vår kjære Peter ble ikke mange årene, og døde i en alder av 30. Måten han døde på var heller ikke noe å skryte av – som viseadmiral hadde jeg sett for meg at han sto på et skip, på toppen av en kanon mens han ropte ‘’YarrHarr’’. Men neida, han var smart nok til å utfordre noen til en duell. Da så jeg for meg ville vesten med revolvere, hvor han står med skinnstøvler og hånden over hoften og sier ‘’Denne byen er ikke stor nok for oss begge’’ (folk i den ville vesten burde ha bygget større byer for å unngå denne problematikken). Det var med sverd Peter skulle duellere.

Mannen han skulle opp imot var ti år eldre og holdt tittelen Oberst, og et navn så tøft som Jacob Axel Staël von Holstein. Jeg syns at å ha «von» som en del av navnet høres alt for kult ut. Man blir med en gang enten en tysk lord eller en kjeltring uten like. Snorre von Førli, det høres bra ut. Uten «von» blir det bare Stäel Holstein, nesten som «Stålet med en hul stein»…

Her kommer bomben som gjør det litt vel teit at Peter tapte: obersten var overvektig, nærsynt og dårlig trent. Hvordan kan jeg sette dette i en kontekst som passer bedre den dag i dag? Se for deg å ta fra brillene til en klassekamerat, fylle sekken hans med stein og få ham til å løpe 45 min på en treningsmølle, for så å tape i en slosskamp mot ham. Hallo.

Litt igjen nå, du får snart resultatet av obduksjonsrapporten, men før den tid synes jeg vi kan inngå en liten deal. Du MÅ ikke gå med på den, men det hadde hvert ganske innafor om du ble med. Ok, her er dealen, ta turen innom teatret og finn dette bildet jeg nevnte. Så tar du et bilde med deg i det og legg det ut på Instagram og hiv på en #ungeTT, så kan jeg se hvor mange som kom så langt som dette i innlegget mitt. Er det en god deal?

Så, hvordan døde egentlig Peter, hva sier rapporten?
.
.
.
Han døde av å bli stukket med et sverd.

 

 

Følg oss på Instagram! @unge.trondelagteater