Kenneth Homstad (Lord Henry), Trond Peter Stamsø Munch (Basil Hallward) og Mats Moe (Dorian Gray) Foto: Terje Visnes

Hva er skjønnhet? Hva er det i verden som passer inn under ordet skjønnhet? Det finnes omtrent like mange svar på det, som det finnes mennesker i verden. Noen vil si det er naturen, andre byen. Vi mennesker er så forskjellige at begrepet skjønnhet helt mister sin mening om vi skal telle hva alle ser på som skjønnhet. Da vil begrepet omhandle nesten alt i hele verden.

Oscar Wildes kjente roman fra 1890, Bildet av Dorian Gray, handler om en gutt som er så vakker at folk rundt blir blendet av hans skjønnhet. Han får en maler til å male hans bilde slik at han kan ta vare på skjønnheten selv når han blir gammel. Samtidig er han råtten og slem mot menneskene rundt seg. På grunn av hans skjønnhet er det nettopp skjønnheten som gjør han stygg.

Skjønnhet kan være en handling. Benytter man seg av denne definisjonen, var ikke Dorian Gray like skjønn og vakker som folk rundt skulle ha det til. Sannheten er at han brukte sin skjønnhet på utsiden til å begå stygge handlinger og var riktig slem mot nesten alle han møtte. Kan man da bruke ordet «skjønn» til å beskrive Dorian?

I Bildet av Dorian Gray er det Dorian som ikke kan tenke seg noe verre enn å bli gammel og stygg. Hans evige jakt på skjønnhet gjør derimot at han blir stygg, bare ikke utseendemessig. Selv om det bestandig henger en usynlig glorie rundt hans hode, er hans egoisme fremtredende med en gang man blir kjent med denne karakteren.

Vi lever i en verden hvor skjønnhet på utsiden er viktig, det viser Oscar Wilde med sin roman. Der får de pene mye flere fordeler i livet. Folk banker på døren til Dorian fordi de har lyst til å male et bilde av han. Han er en kunst i seg selv, men en skjønnhet er han ikke, ikke på innsiden. Er det noe bra å være vakker på utsiden, om man er stygg på innsiden?