Foto: Kenneth Engen
Mari som Live i «Tordenskjold – alle tiders trønder». Foto: Erika Hebbert.

Unge-TT møtte den 6. juni Mari Hauge Einbu etter dagprøven på Lanzarote (som hadde premiere 7. september), og før kveldens forestilling av Tordenskjold – alle tiders trønder (som spilte siste forestilling 22. juni).

I denne perioden jobber Mari dobbelt på teatret, det vil si at hun øver på en rolle på dagen, og spiller en annen om kvelden. I Tordenskjold – alle tiders trønder spilte Mari Live, Tordenskjolds blinde, klarsyne og nære venninne. Siden karakteren er blind, må Mari bruke hvite kontaktlinser gjennom store deler av forestillingen. Live blir en viktig følgesvenn for Tordenskjold etter hvert i stykkets gang.

I Lanzarote derimot, var det enda før sommeren litt uklart hvem Mari konkret spiller, i manuset står det bare «Mari’s tekst» på hennes replikker. Hun beskriver det som om hennes karakter er basert på bøkene til Michel Houellebecq og at det kan være flere karakterer i én. Det Mari derimot kommer frem til er at hun spiller en av ​fire litt brokete typer som ferierer på Lanzarote, og så blir det spennende å se hvordan karakteren utvikler seg frem til premieren 7. september. Vi spør henne om hvordan prøvene på Lanzarote går, hun svarer at det er som det alltid pleier. De er tre uker på vei nå og det er fint å skaffe seg en oversikt, men på samme tid være åpen med tanke på hva dette kommer til å bli.

Mari debuterer på Studioscenen med Lanzarote i høst, og vi spør henne om hvordan det er å jobbe dobbelt. Hun svarer at hun har veldig mye i sin tid på Trøndelag Teater jobbet dobbelt og at det har gått fint. Men at det nå er en stund siden hun har gjort det og må derfor ​trene opp den muskelen igjen. ​Da er det viktig å planlegge ​dagene godt; ​hvile når man kan, spise godt og ​samtidig ha tid til de rundt henne utenfor teateret. Hun forteller at hun har jo flyttet til Trondheim på grunn av jobb, så derfor er det fint å ha ​mye å jobbe med. ​Det som derimot er litt utfordrende med å jobbe dobbelt er at man skal ha overskudd både på dagprøver og på kveldsforestillinger. Men her lærer man seg etter hvert noen triks for å spare litt på kruttet.

Når man jobber dobbelt lever man tidvis i ei lita boble – på godt og vondt. Det er fint å ha noen konsentrerte arbeidsperioder, samtidig som man risikerer å gå glipp av fine ting utenfor jobb. Jeg vil gjerne ha litt av begge deler, forteller Mari.

Riktignok får vi inntrykk av at dette er en skuespiller som har full kontroll på det hun gjør. Hun forteller at det aldri har blitt tekstsurr av å jobbe dobbelt: «det er et naturlig skille, det er som to verdener».

Maris drømmerolle får hun kanskje prøvd seg på allerede i høst. Forestillingen Stor ståhei for ingenting som har premiere 16. november har en karakter som heter Beatrice. Dette er en karakter som er rappkjefta blandet med Shakespeares saftige språk, som Mari gleder seg til å spille. I tillegg har hun en drøm om å spille i noen av Tsjekhovs stykker en gang. Vi spør henne om hun har noe fast ritual før forestilling, hun svarer ikke noe spesielt, men litt kvalitetstid med Ragne, Maria, og Mira ​i deres felles garderobe, ​pleier å gjøre susen. Mari husker én produksjon særlig godt fra sin tid her, nemlig Tvillingens dagbok i 2016. «Det var en vanvittig fin gjeng, som det var fint å jobbe med, i tillegg til teksten. ​Da følte jeg at jeg var med på noe viktig.»

Mari kom til Trøndelag Teater i 2015 og har siden den gang blitt en godt likt skuespiller av Trøndelags befolkning. Like etter hennes debut her vant hun Heddaprisen for beste kvinnelige medspiller (for sin rolle i forestillinga Armod og edelt sinn). Vi spurte henne om hvordan dette var, og hun svarte at det var absurd å vinne Hedda, at det var stort.  Mari har fast kontrakt ved teateret, og legger til at det er fint å koble​ ​helt av etter jobb; gå turer, spise god mat,​ være med kjæresten og venner.

Etter intervjuet skulle Mari i sminke, men først en tur på Rema 1000 for å kjøpe noe å lade opp batteriene med før kveldens forestilling av Tordenskjold – alle tiders trønder.

Takk for praten, Mari!

 

5 kjappe-enten/eller: 

 • Film eller serie?
  • Serie
 • Sommer eller vinter?
  • Vinter 
 • Pizza eller taco?
  • Taco
 • Komedie eller tragedie?
  • Tragedie 
 • Snapchat eller Instagram?
  • Snapchat

 

Fremhevet bilde viser Mari i Lanzarote. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard