Isak Holmen Sørensen, Trond-Ove Skrødal, Andreas Tønnesland, Kai Remlov, Vetle Bergan, Mira Dyrnes Askelund, Kingsford Siayor, Ingrid Unnur Giæver og Ragne Grande. Foto: Erika Hebbert
Ingrid Unnur Giæver og Hildegunn Eggen. Bak: Janne Kokkin, Trond-Ove Skrødal og Kai Remlov. Foto: Erika Hebbert

Lørdag 28. september har Kristin Lavransdatter premiere på Hovedscenen, ei uke etter det som var planen. Sigrid Undsets romantrilogi handler om middelalderkvinnen Kristin Lavransdatter (i Trøndelag Teaters versjon spilt av Ingrid Unnur Giæver) og hennes liv fra oppveksten i Gudbrandsdalen, til hun dør på Reins kloster utenfor Trondheim. Her skildres den stormende og problematiske kjærligheten til Erlend (Kingsford Siayor), hennes prøvelser som mor, et turbulent forhold til egen familie og en sterk tro.

Kjersti Horn, en av landets mest anerkjente regissører, er tilbake på Trøndelag Teater for første gang siden 2004 og har sammen med Kristian Lykkeslet Strømskag dramatisert trilogiens første bok, Kransen. Trøndelag teater byr på en fornyet versjon av Kristin Lavransdatter som blir kraftfull og dramatisk, men samtidig enkel og personlig.

Til tross for trilogiens sentrale plass i norsk litteraturhistorie har jeg ikke lest noen av bøkene, og det mistenker jeg kan være situasjonen for flere av dere også, men jeg tror likevel ikke det har noe å si. Med tanke på at Horn og Strømskag har valgt å fokusere på den første boka, i stedet for å forsøke å presse tre bøker (på over 1000 sider til sammen) inn i én forestilling, ser jeg for meg at dette vil bli en god introduksjon til historien, som ikke forhaster seg.

For meg kan det se ut som at Kjersti Horn ikke har holdt seg til bokas middelaldersetting, men at hun heller har dratt historien inn i vår egen tid. Det ble sagt allerede under lanseringen av årets program at Kristin Lavransdatter blir uten middelalderklær, og bilder fra prøvene viser skuespillerne i en enkel dekorasjon iført kostymer de like godt kunne ha møtt opp på øving med. Å sette historien i en moderne tid vil jeg tro gjør den enklere for et nytt publikum å relatere seg til.

I forestillingsprogrammet står det at vi får «oppleve Kristin Lavransdatter grovkvernet av regissør Kjersti Horn, i en både forenklet og fortettet versjon av trilogiens første bok». Når jeg setter meg i salen for å se Kristin Lavransdatter forventer jeg teater på høyt nivå. Jeg gleder meg og er spent på å se om historien fortsatt er relevant nesten 100 år etter den ble skrevet. Tvi, tvi.

 

 

 

Premieren på Kristin Lavransdatter er utsatt til lørdag 28. september. Alle vi i Unge-TT er invitert til åpen publikumsprøve i morgen, onsdag 25. september kl 19.00. Ingen påmelding nødvendig, det er bare å møte opp i foajeen kl 18.45. Gratis! Vel møtt!

Fremhevet bilde viser Kingsford Siayor og Ingrid Unnur Giæver. Foto: Erika Hebbert.