Isak Holmen Sørensen (Claudio) og Ragne Grande (Hero) Foto: Bengt Wanselius
Isak Holmen Sørensen (Claudio), Kai Remlov (Don Pedro), Kenneth Homstad (Benedikt) og Hildegunn Eggen (Leonato) Foto: Bengt Wanselius
Kenneth Homstad (Benedikt) og Isak Holmen Sørensen (Claudio) Foto: Bengt Wanselius

Shakespeare er en forfatter jeg vil anta majoriteten av verdens befolkning har hørt om. Bare i farten her nå kan du kanskje nevne mer enn ett stykke han har skrevet. I år skal hans komedie Stor ståhei for ingenting settes opp på Trøndelag Teater, og vi i redaksjonen gleder oss til å se en 400 år gammel historie komme til liv i denne forestillingen. Men for å lade opp til denne forestillingen kommer her en liten tekst om “historiens viktigste forfatter”.

Født inn i en velstående familie i 1564 giftet han seg som attenåring med Anne Hathaway (nei, ikke hun som klipper av seg håret i Les Miserables eller spiller med Meryl Streep i The Devil Wears Prada), og de fikk til sammen tre barn. Senere flytter han og familien hans til London. Det er her hans virkelige forfatterkarriere skyter fart. Hans tidligere verk inkluderer blant annet Romeo og Julie og En midtsommernatts drøm, stykker som i dag settes opp over hele verden. Senere følger også Hamlet, Macbeth og Othello. Han døde i 1616, men han etterlater seg et repertoar mange forfattere bare kan drømme om. Selv nesten 500 år senere, hører vi fortsatt om William Shakespeare overalt, her er noen eksempler:

Til tross for at Shakespeare døde for over 400 år siden, er han fortsatt høyst relevant og det virker ikke som om hans stykker er på vei til å dø ut i nær framtid. Trøndelag Teater bidrar til dette ved å sette opp hans stykker titt og ofte. Jeg husker selv da hele ungdomsskolen måtte busse til byen for å se Hamlet i niende klasse. Det ble et litt langt stykke for ett stykk uinteressert tenåring, men det faktum at dette var pensum på skolen viser hvilken arv Shakespeare har etterlatt seg.

Du har kanskje ikke sett noen av Shakespeares stykker før? Selv om du ikke kjenner igjen noen titler som er nevnt ovenfor, har du kanskje sett filmer som West Side Story eller Løvenes konge? Vi husker alle det som burde bli kåret til filmhistoriens tristeste scene: Når Mufasa dør som følge av hans bror, Scar, sine onde handlinger (ja, jeg snakker om Løvenes Konge). Dette er som tatt fra Shakespeares Hamlet, hvor Hamlets far dør etter at hans bror, Claudius, dreper han. West Side Story forteller historien om Maria og Tony som er forelsket i hverandre, men som ikke kan få hverandre på grunn av deres tilhørighet i forskjellige gjengmiljøer som rivaliserer mot hverandre. Dette er som tatt ut av Shakespeares Romeo og Julie hvor to ungdommer som havner på hver sin side av to rivaliserende familier og blir nektet hverandre.

 

Som en avslutning på denne teksten kommer noen kule fakta om en av verdens mest kjente forfattere (ja, du gjettet riktig): William Shakespeare.

  1. William Shakespeare har bidratt med mellom 1700 og 3000 ord til det engelske språket
  2. Siden 1960 har Hamlet blitt oversatt til over 75 forskjellige språk
  3. I William Shakespeare’s complete works (en samling av alle hans verker, altså) finner vi ordet “love” (kjærlighet) 2191 ganger. Bare i Romeo og Julie finner vi ordet 150 ganger
  4. Shakespeare blir ofte kalt “The Bard” som oversatt til norsk betyr barden. En barde betyr en profesjonell poet, men kan også referere til det som hvaler har i stedet for tenner for å fange småfisk inni munnen (ikke så relevant til denne teksten, jeg vet)
  5. På teatret hvor han fremførte sine stykker, The Globe, avfyrte de en kanon som spesialeffekt. En gang kanonen ble avfyrt, satte den fyr på taket og hele teatret brant ned
  6. Ingen vet helt sikkert hvordan hans etternavn staves. Gjennom historien har hans navn blitt skrevet på over 80 forskjellige måter
  7. Shakespeares far hadde mange forskjellige jobber, en gang ble han blant annet betalt for å drikke øl
  8. I Shakespeares testamente etterlot han flere gaver til folk han kjente, hans datter fikk blant annet eiendommen deres. Men til hans kone etterlot han kun den nest beste sengen de eide
  9. Ingen vet helt sikkert hvordan han døde, men en teori er at han døde som en følge av å ha fått feber etter at han var ute og drakk med sine venner
  10. Det er like mange fun facts i denne lista som det er skuespillere i høstens oppsetning av Stor ståhei for ingenting på Trøndelag Teater.

 

Ta en pause fra eksamensforberedelse eller julegaveinnkjøp og stikk innom teatret for en forestilling fra mannen alle har hørt om! Det er tross alt en grunn til at dette er en forfatter som aldri vil bli glemt.

 

Alle bildene er fra Trøndelag Teaters versjon av Stor ståhei for ingenting. Fremhevet bilde viser Mari Hauge Einbu (Beatrice) og Hildegunn Eggen (Leonato). Foto: Bengt Wanselius

 

 

 

Kilder:

https://www.youtube.com/watch?v=huGyjJzPyoE - hentet 14/11/19
https://www.trondelag-teater.no/forestillinger/stor-stahei-for-ingenting - hentet 14/11/19
https://www.thefactsite.com/shakespeare-facts/ - hentet 15/11/19
https://www.biographyonline.net/poets/facts-shakespeare.html - hentet 15/11/19
https://www.independent.co.uk/news/people/shakespeare-400-10-of-the-most-interesting-facts-about-the-bard-a6996621.html - hentet 15/11/19
https://www.nosweatshakespeare.com/resources/shakespeare-facts/ - hentet 15/11/19