Natalie Bjerke Roland (Rødstrupen) og Olve Løseth (Colin Craven) Foto: Terje Visnes
Maria Omarsdottir Austgulen (Mary Lennox) og Natalie Bjerke Roland (Rødstrupen) Foto: Terje Visnes

Velkommen til Mistletwaith herregård! Her bor den ti år gamle jenta Mary som har måttet flytte inn hos onkelen sin etter at hennes foreldre døde. Herregården har over hundre rom, men også en hemmelig hage som Mary snart finner ut av og vil dele med noen. Den hemmelige hagen er en kjær klassiker for alle aldre. En mandagskveld satte jeg meg ned i salen på Gamle Scene for å se denne historien komme til live på Trøndelag Teater. Her er fem grunner til at DU også må se den.

 

1. Stemningen

Allerede før forestillingen er i gang kan du kjenne på den magiske stemningen som er i salen. Uten å røpe for mye, har de som står bak oppsetningen klart å gjøre om Gamle Scene til et mystisk rom med blinkende lys og spennende bakgrunnsmusikk. Det blir også litt humoristisk for barn og voksne da de forklarer rett før forestillingen starter at mobiltelefoner ikke skal ringe under forestillingen fordi de rett og slett ikke er oppfunnet på Mistletwaith herregård i 1911.

2. Historien

Det er ikke rart at Den hemmelige hagen er et av barnelitteraturens klassikere, og det forstår man etter å ha sett forestillingen. Historien forteller om en liten jente som bare vil ha noen å dele sine opplevelser med, selv om det ikke virker slik i starten. Gjennom sine funn på det store slottet hun bor på klarer hun å snu livet til mange til det positive og bringe litt lys til det ellers så mørke slottet. Jeg er 98,5 prosent sikker på at denne forestillingen vil gi deg et smil om munnen.

3. Skuespillerne

Uten å overdrive, vil jeg si at de medvirkende i denne forestillingen er perfekte i rollene de spiller. Marianne Meløy i rollen som Mrs Medlock skaper mystikk og humor rundt karakteren som gjør at man gleder seg til neste gang hun kommer ut på scenen. På grunn av sykdom blant skuespillerne var det Ida Göransson som spilte hovedrollen som Mary. Det var nesten så jeg trodde til tider at hun var en bortskjemt liten tiåring, og ikke en skuespiller ved teateret. (Red.anm: Ida Göransson skal spille rollen som Mary også de resterende forestillingene.)

 

4. Kulissene og rekvisittene

Jeg vil bruke muligheten her til å bringe fram kulissene og rekvisittene som er brukt i forestillingen. Når man bruker alt fra et uvanlig stort dukkehode, et stort bilde av en snegle og et svært høylytt nøkkelknippe kan det gå alt fra ekstremt bra til veldig dårlig. I dette tilfellet vil jeg si at regissør Kjersti Haugen traff spikeren på hodet. Kulissene er med på å skape stemningen som forestillingen byder på, og det er mer enn nok å plassere øynene på til enhver tid.

 

5: Sang, dans og røre

Selve forestillingen blir mer en liten musikal når Natalie Bjerke Roland (Rødstrupen) både synger og danser langs scenen. Jeg vil bare advare om at det er en umulighet å ikke få sluttsangen på hjernen det sekundet du forlater salen.

 

Den hemmelige hagen spiller på Gamle Scene fra til 31. desember. Jeg vil absolutt anbefale å ta en pause fra alt styr nå som vi trer inn i adventstiden, og benytt muligheten til å se en kjær barneklassiker skape magi på scenen.

 

Fremhevet bilde viser Maria Omarsdottir Austgulen (Mary Lennox), Jon Lockert Rohde (Dickon Sowerby) og Natalie Bjerke Roland (Rødstrupen). Foto: Terje Visnes