Jon Lockert Rohde (Dickon Sowerby), Olve Løseth (Colin Craven), Maria Omarsdottir Austgulen (Mary Lennox) og Natalie Bjerke Roland (Rødstrupen) Foto: Terje Visnes
Maria Omarsdottir Austgulen (Mary Lennox), Jon Lockert Rohde (Dickon Sowerby), Olve Løseth (Colin Craven) og Silje Lundblad (Martha Sowerby) Foto: Terje Visnes

Den hemmelige hagen hadde premiere 5.oktober og spilles for tiden på gamle scene. Forestillingen går frem til 31.desember.
Den hemmelige hagen er en roman skrevet av Frances Hodgson Burnett i 1911. Romanen er ei kjent og kjær bok som mange har et godt forhold til, enten fra barndommen eller i senere tid som voksen. Selv har jeg hverken lest boka eller sett filmen, og hadde aldri hørt historien før jeg skulle se forestillinga.

I Den hemmelige hagen møter vi Mary Lennox som har mistet foreldrene sine. Hun er derfor tvunget til å flytte fra India til Misselthwaite herregård for å bo hos onkelen sin. Onkelen hennes er aldri er hjemme og tjenestepiken Martha og Mrs. Medlock har ikke tid til å passe på Mary. Derfor blir hun nødt til å klare seg selv, og bestemmer seg for å dra ut på oppdagelsesferd i den store og mystiske herregården. Mary har fått beskjed om at det er mange steder hun ikke får gå, og det liker hun ikke. Det er mye Mary ikke er fornøyd med, og hun har heller ingen venner, før hun en dag møter Dickon og Colin. En dag finner Mary nøkkelen til en avlåst hage. Og det er først når hun går ned til den hemmelige hagen sammen med vennene sine, magien slår ut i full blomst.

Jeg hadde ingen anelse om hva stykket handlet om, og derfor leste jeg om handlingen før jeg skulle se forestillinga. Jeg fikk en følelse av at dette kom til å bli ei eventyrlig forestilling med mye glede, farger og en historie som fanget og begeistret barna. Og det gjorde den! Men da jeg gikk ut av salen hadde jeg også et helt annet inntrykk. Et inntrykk som satt i meg lenge.

Det handlet om så mye mer enn Mary og den hemmelige hagen. Det handler om kulturforskjeller, dødsangst, vennskap, fortidens mørke, naturens innvirkning på menneskene og ikke minst menneskenes påvirkning på hverandre.

Det som traff meg mest var Marys søskenbarn Colin. Colin er et barn som i starten kun er trist og lei. Utover i handlingen kommer det frem at han har en sykdom og at han selv er sikker på at han kommer til å dø. Senere da han møtte kusinen sin Mary for første gang, virket han skeptisk til det å skulle bli kjent med et annet «friskt» barn, og han fortalte Mary at han skal dø. Mary nektet å tro på han. Hun tenkte at det kun var han selv som trodde på det og at han egentlig kunne bli frisk. Mary godkjente Colin slik som han var, og etter hvert syntes de begge to at det var fint å ha et søskenbarn å dele dagene med. Mary fortalte Colin om den hemmelige hagen hun har funnet nøkkelen til og hvordan det så ut der. Alt var vissent og trist, men Mary fikk hjelp av lillebroren til tjenestepiken Martha. Dickon var nemlig ekspert på alt som spirer og gror og han tok med noen frø de plantet i hagen.

Colin hadde ikke vært ute av huset eller senga på lenge, men en dag bestemte han seg for å bli med Mary og Dickon ut for å leke. De planla å dra ned til den hemmelige hagen for å se hvordan det gikk med frøene de hadde plantet. Turene ut i hagen sammen med Mary og Dickon gjorde Colin friskere og han begynner å bli bedre. En dag, da de kom ned til hagen, fortalte Colin at han hadde tenkt ut en plan. Han ville bruker energien fra det rundt seg nede i hagen og sende det inn i kroppen slik at han kanskje ble frisk. De ble enige, alle tre om å fullføre planen, noe som resulterte i at Colin ble frisk og kunne stå og gå på egne bein.

Ikke minst så fikk han to nye venner for livet.

Jeg synes det var så fint å se den endringen Mary gikk gjennom, fra å være ei bortskjemt jente til å bli ei omtenksom jente som bryr seg om dem rundt seg. Sammen med Dickon klarte hun å snu om tankene til Colin. Colin ble et lekent barn som kunne løpe rundt og være glad i det som skjedde rundt seg. Selv om mye av dette er takket være Mary, må vi ikke glemme den hemmelige hagen og kraften som samlet de tre vennene.

 

Fremhevet bilde viser Maria Omarsdottir Austgulen (Mary Lennox), Olve Løseth (Colin Craven), Silje Lundblad (Martha Sowerby). Foran: Marianne Meløy (Mrs. Medlock). Foto: Terje Visnes.