Snorre Ryen Tøndel. Foto: Kenneth Engen.

Snorre Ryen Tøndel har utdanning fra Høgskolan for scen och musik i Gøteborg. Han har i mange år spilt ved musikkteateret Elden på Røros, og han debuterte på Trøndelag Teater i 2019 i forestillingen Tordenskjold – alle tiders trønder. I høst medvirker han i Den hemmelig hagen på Gamle Scene, før han begynner prøvene på neste års vårmusikal, Jesus Christ Superstar. I sistnevnte stykke skal Ryen Tøndel ha to roller. Han skal spille Simon, som er en del av ensemblet, men i tillegg til dette skal han være understudy i rollen som Judas. Judas er en av hovedrollene og det er en av Ryen Tøndels drømmeroller. Han digger rollen blant annet fordi han synes den har de feteste låtene, og har en spennende karakterlinje gjennom hele stykket. Men før dette skal han medvirke i Den hemmelige hagen på Gamle Scene, noe han forteller kanskje kan by på en liten utfordring, i og med at han er trent til musikaler, og dette er en familieforestilling. Men han legger vekt på at dette blir en morsom og spennende utfordring som han gleder seg til å ta fatt på.

Tøndel blir spurt om han har noen faste ritualer før forestilling. Da svarer han at han har ikke noen spesielle ritualer, men at han liker å være i sitt eget hode. I ungdomstiden husket Snorre mest at han sammen med familien på seks bodde i et stort rotete hus, og at han gikk og ryddet hele tiden. Han må ha det ryddig rundt seg, og må ha en orden på alt, noe som har blitt med han inn i teater/musikalverden. Han forteller også at han er avhengig av at «hans plass» bak scenen må være ryddig, alt må være på plass, dermed kan han være ryddig i hodet. Snorre forteller også en annen ting som skjedde i ungdomstiden. Da skolen til hans skulle fremføre et taleteater, der han spilte en nazist som skulle true en annen klassekompis/medspiller som spilte jøde med en AK47, skjedde det noe som ikke var helt planlagt. Det sa klikk, og magasinet ramlet på bakken, det stoppet opp og publikum brøt ut i latter.

Før Snorre kom til Trøndelag Teater har han blant annet medvirket i musikaler i Sverige og Danmark. Han forteller at American Idiot som ble spilt i Danmark er den produksjonen som han husker best. Dette fordi han var så heldig å spille en av hovedrollene, og det føltes fint og naturlig å formidle det gjennomkomponerte materialet. Musikalen ble spilt på engelsk, dette kunne kanskje by på utfordringer? Men Ryen Tøndel forteller at det gikk helt fint å formidle på engelsk, selv om de var i Danmark.

Vi spurte han om hvordan debuten på Trøndelag Teater var. Han svarer at det var fantastisk moro, og at teatret har de mest velkomne folka. Alle blir fort kjent, alt fra skuespillerne, til sminka og de andre praktiske yrkene ved teateret, alle blir liksom venner. Han forteller også at alle gjorde hverandre bedre, og at musikken og manuset til Tordenskjold var fantastisk. Da Snorre skulle velge yrke var han helt klar, han forteller selv at han ikke var noe flink til å studere, så derfor måtte han velge et kreativt yrke der han fikk utfordre seg selv. Selvfølgelig har også musikkteateret Elden hatt en finger med i spillet, han har der vært med siden 1996, og at dette har vært moro å være med på, særlig å se de proffe jobbe, og når han selv fikk større utfordringer på scenen. Snorre skal også neste sommer medvirke i Elden som en av hovedkarakteren som blir fulgt i stykket.

Til slutt blir Ryen Tøndel spurt om hvordan det er å ha understudy rolle i tillegg til egen rolle i Jesus Christ Superstar. Han forteller at det har han aldri hatt før, og at han er forberedt på mye jobb, da han må lære seg to roller i stedet for en. Men tross dette gleder han seg!

Snorre har nå tatt over rollen som Dickon i Den hemmlige hagen, og tvi tvi med Jesus Christ Superstar når tid kommer, Snorre!

 

5 kjappe:

Film eller TV-serie – TV-serie

Spel eller ferie – Spel

Taco eller pizza –Taco

Tragedie eller komedie – Komedie

Sommar eller vinter – Vinter

 


Fremhevet bilde viser Randin Kummeneje, Ludvig Herstad, Gard Hjertaas Bjørnson, Snorre Ryen Tøndel og Mikael Rønne i forestillingen Tordenskjold – alle tiders trønder. Foto: Erika Hebbert