Plakat: Børge Bredenbekk / byHands
Myrtoula Røe (Soulgirl), Olve Løseth (Jesus) og Natalie Bjerke Roland (Soulgirl) Foto: Ole Ekker

Nå som de fleste har kommet seg etter julen og vi har gått inn i et nytt år, kan det bety bare en ting: det er tid for Trøndelag Teaters vårmusikal! Disse oppsetningene skuffer sjeldent, for eksempel Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth sin oppsetning av Tordenskjold – alle tiders trønder i fjor eller Spelemann på taket som ble satt opp året før. Musikalene Trøndelag Teater setter opp blir ofte en stor hit for oss teatergåere og jeg tror i år vil bli minst like bra som årene før.

 

Årets oppsetning er Jesus Christ Superstar, en rockeopera skrevet av Andrew Lloyd Webber. Historien handler om Jesus Kristus (derav tittelen på musikalen) og de siste dagene i hans liv, fra hans ferd inn til Jerusalem til hans korsfestelse. Den øverste presten i Jerusalem er redd for at Jesus har for stor innflytelse på folket og at det vil gå utover han og makten han har over innbyggerne. Derfor blir Jesus dømt til å korsfestes for å unngå at alle innbyggere i Jerusalem begynner å høre på Jesus i stedet for den jødiske okkupasjonsmakten.

Jesus Christ Superstar ble spilt på Trøndelag Teaters hovedscene i 2000 og da ble forestillingen tatt godt imot av kritikerne, derfor tror jeg ikke vi kan vente oss annet enn nok en stor hit. Årets oppsetning er fylt med skuespillere vi kjenner og elsker fra andre oppsetninger og som vi vet har så fine sangstemmer at man får frysninger nedover armene. Vi har for eksempel Silje Lundblad som ikke holdt igjen når det kom til syngingen under fjorårets musikal. I år spiller hun Maria Magdalena, en prostituert som blir tilhenger av Jesus. Mads Bones var også med forrige gang Jesus Christ Superstar ble satt opp på Trøndelag Teater. Denne gangen spiller han Judas, venn av Jesus, men som etterhvert retter seg mot han. Olve Løseth har rollen som Jesus og vi vet alle at han svært sjeldent skuffer på scenen.

Som selverklært fan av Andrew Lloyd Webber (The Phantom of the Opera er etter min mening verdens beste musikal) må jeg innrømme at jeg har visse forventninger til dette stykket med tanke på hvilke verk Lloyd Webber tidligere har skrevet. Broadway-klassikere som Cats, the Phantom of the Opera og School of Rock er det denne mannen som står bak. Jeg har selv aldri sett Jesus Christ Superstar, men etter å ha hørt på albumet må jeg si at jeg ikke ble skuffet. Flere av sangene er fengende og man ender opp med å danse ufrivillig til rytmen på mange av sangene.

 

Da jeg ikke er en ekspert på denne musikalen (men gleder meg veldig til å se den) har jeg tatt meg en prat med min gode venninne som har utnevnt Jesus Christ Superstar som en av sine favorittmusikaler. Om du trenger flere grunner til å dra ned til teateret for å se musikalen, her kommer sju kjappe spørsmål om Jesus Christ Superstar med en superfan av musikalen:

 

 1. Favorittsang fra musikalen?
  “Heaven On Their Minds”.
 2. Hva fikk deg til å høre på albumet første gang?
  Jeg liker å lytte til musikalmusikk, og hadde hørt at Jesus Christ Superstar var en klassiker.
 3. Favorittmusikal av Andrew Lloyd Webber?
  Jesus Christ Superstar (duh).
 4. Beskriv Jesus Christ Superstar med tre ord:
  Intens, følelsesladd og karakteristisk.
 5. Hva tenker du om Jesus Christ Superstar på norsk?
  De gjorde en god oppsetning av stykket på Det Norske Teateret i 2009, men dette er første gangen jeg får hørt alle sangene på norsk. For å være ærlig betyr ikke språket så mye, så lenge skuespillerne synger med god stemme og innlevelse.
 6. Hva gleder du deg mest til å se i stykket?
  Jeg gleder meg veldig til “Heaven On Their Minds”. Deretter er jeg mest spent på akt to, ettersom Judas spiller en mer aktiv rolle der.
 7. Jesus eller Judas?
  Judas, da han har de beste sangene i min formening. Når det er sagt, synes jeg Jesus synger en del kule sanger også. Det beste er å høre dem synge mot hverandre i “The Last Supper”.

 

 


Fremhevet bilde viser Jesus (Olve Løseth) og displene i Nattverden. Foto: Ole Ekker.