Fyr er ei forestilling som spilles av skuespillere fra Cirka Teater, men i tillegg har de fått med seg to skuespillere fra ensemblet på Trøndelag Teater, nemlig Ingrid Bergstrøm og Marianne Meløy.

Cirka Teater er et teaterkompani som ble dannet i 1984. De er et av landets mest erfarne kompani innenfor det frie feltet. Cirka Teater holder til vanlig til på Nyhavna i Trondheim og har produsert opp til 40 forestillinger. Forestillingene har vært spilt på alt ifra institusjonsteatre til turneer rundt omkring i landet – til utendørsteatre, blant annet her i Trondheim.

 

Forestillinga handler om fyret Filos som i flere tusen år har stått ute på havet og ult og sendt ut lys til båter som har passert. Båter som har passert i det mørket har trengt seg på og tåka har lagt seg som et teppe over havet. En dag vil ikke Filos lyse mer, han har fått nok av å se alt menneskene ødelegger. Derfor bestemmer han seg for å legge ut på en reise. Ei jente oppdager at fyret har sluttet å lyse, og hun vet at det er livsfarlig. Lyset fra Filos er jo grunnen til at båter ikke roter seg bort i mørket og går på grunn. Filos mener at menneskene selv må ta ansvar, og legger derfor ut på en reise under havet, men hva han skal der nede vil han ikke fortelle noe om. Jenta følger etter han, og på reisen møter hun mange ulike skapninger og fyr som også har sluttet å lyse. Hvorfor har de det? Og hvordan kan hun få de til å ville lyse igjen?

 

Etter å ha lest litt om handlingen i forestillingen, får jeg med en gang mange tanker og ideer om hvordan vi kan se dette i sammenheng med samfunnet vi lever i. Alt som har med klimakrise og miljø å gjøre. Vi forsøpler havet med plast og farlige stoffer, men gjør ikke opp for oss selv. Mange av oss tenker at vi vil gjøre en forskjell, men dessverre blir det ofte med tanken. Kanskje vil det bli enklere for oss å ta vare på havet og alt som lever og bor der nede, etter å ha tatt et dypdykk sammen med Filos og jenta?

Jeg har sett noen produksjoner av Cirka Teater tidligere, hvor de alle har hatt fokus på det visuelle. Jeg synes det har en kjempefin effekt på handlingen. Ut ifra det jeg har sett på bilder og videoer av Fyr, tror jeg at dette også kommer til å bli en magisk verden å hoppe inn i.

 

Det er noe ukjent og spennende med havet. Vi har mye kunnskap, samtidig som det er mye vi ikke vet. Det er mye som skjuler seg, som vi mennesker ikke har oppdaget enda. Verdenen går også i et annet tempo under havet. Alt går saktere, og det er ekstra god tid til å se alt som skjer rundt seg. Kanskje vil vi oppdage og se noe nytt i løpet av forestillinga?

 

Fyrene som står på havet veileder mennesker til å ta riktig retning når det er tåke eller når det stormer.  Kanskje det er akkurat det som kommer til å skje etter å ha sett denne forestillinga? Kanskje fyret og jenta vil hjelpe oss til å finne riktig retning for å så ta riktige valg? Problemet under havet er jo der uansett om vi ikke kan se det…

 


Plakatbilde: Foto: Ina Sæther Berger / Wil Lee-Wright