«Jesus Christ Superstar» på Trøndelag Teater. Plakatbilde: Børge Bredenbekk / byHands
«Jesus Christ Superstar» på Trøndelag Teater. Myrtoula Røe (Soulgirl), Olve Løseth (Jesus) og Natalie Bjerke Roland (Soulgirl) Foto: Ole Ekker

Komponisten

Andrew Lloyd Webber ble født 22. mars 1948 i England. Han er en av tidenes mest kjente komponister og har vært med å lage flere verdenskjente musikaler. Han ble interessert i å komponere musikk allerede i veldig ung alder, og hadde da han var 9 år gammel allerede komponert 6 stykker. Etterhvert som han vokste opp tok han musikkutdanning på Royal College of Music. I løpet av karrieren har Webber vunnet 7 Tony Awards, 3 Grammy, og én Oscar, samt at han innehaver en stjerne på Hollywood Walk of fame. Hjemme i England eier han 7 teater.

 

 

The Phantom of the Opera

Operafantomet er en av Webber sine mest kjente musikaler, og er også på verdensbasis en av tidenes mest sette musikaler. Musikalen har blitt satt opp i utallige land, deriblant Norge. Musikalen ga Andrew Lloyd Webber en Tony for beste musikal i 1988 i tillegg til mye annen annerkjennelse for hans verk. Noen av de mest kjente sangene fra musikalen er All i ask of you, The music of the night, og sangen fra tittelen The phantom of the opera. Operafantomet er basert på en roman av den franske journalisten Gaston Leroux som ble laget på 1910-tallet. Den ble oversatt til engelsk i 1911, men ble ikke særlig lagt merke til før boka ble tatt i bruk for å lage en stumfilm, etterhvert en lydfilm, før det ble en spillefilm. I 1984 ble stykket satt opp på et lite teater i England, hvor Andrew Lloyd Webber gikk for å se den. Etter å ha sett stykket klarte han ikke å glemme historien, han skrev sin versjon av stykket, og komponerte ny musikk. I dag er det Webber sin versjon som blir husket blant folket.

 

Operafantomet handler om en oppkommende operastjerne kalt Christine som opptrer på et operahus med en mørk hemmelighet. I skyggene på dette huset bor det en mann som blir kalt Operafantomet som blir utestengt fra samfunnet og sett på som en skam. Grunnen til at fantomet blir skjult som en skam er at han bærer en maske i halve ansiktet som dekker over et deformert ansikt etter ett syreangrep. Historien handler om fantomets forelskelse i den vakre Christine imens han prøver å utvikle hennes store potensiale for opera. Samtidig blir Christine oppsøkt av en gammel barndomsvenn kalt Raoul som ønsker å gifte seg med henne. Han er greve og har høy status i motsetning til Christine sin andre beundrer Operafantomet. Musikalen er et trekantdrama fylt av kraftige, lidenskapelige sanger og vokalene er vakre. Hva velger Christine til slutt? Velger hun den velstående Raoul som hun har en trygg og god kjennskap til, eller velger hun fantomet som hun har en sensuell tiltrekning til?

 

Vil du se Operafantomet går den ofte på ulike teater verden over, men hvis det blir for langt å reise er spillefilmen fra 2004 flott laget om du ønsker kinoopplevelsen, eller filmen spilt inn fra musikalen i Royal Albert hall i 2011 om du ønsker teateropplevelsen.

 


Hvis dere vil se et fantastisk verk skrevet av Andrew Lloyd Webber og satt opp av Trøndelag Teater finner har dere nr til billettsalget her: 73 80 50 00, eller bestill på nett her: https://www.trondelag-teater.no/forestillinger/jesus-christ-superstar-2
Husk å bruk Teaterkort Ungdom, og god fornøyelse!

 


Fremhevet bilde viser Andrew Lloyd Webber på Grammy-utdelingen for 2018. Photo by Jamie McCarthy – © 2018 Getty Images – Image courtesy gettyimages.com via IMDB.