Maria Omarsdottir Austgulen (Helena), Kenneth Homstad (Viktor) og Mari Hauge Einbu (Eva). Foto: Terje Visnes.
Janne Kokkin (Charlotte). Foto: Terje Visnes.

Lørdag 29. februar har Høstsonaten, i Marit Moum Aunes regi, premiere på Gamle Scene. Forestillingen er basert på den svenske regissøren Ingmar Bergmans film fra 1978.

 

Charlotte, en verdenskjent pianist kommer hjem til sin datter Eva; de har ikke sett hverandre på syv år. Det viser seg at hennes andre datter Helena, som hun trodde var innlagt på institusjon, også bor i huset. Når de tre prøver å nærme seg hverandre kommer fortrengte og brutale hemmeligheter frem.

 

Før lanseringen av årets program hadde jeg aldri hørt om Høstsonaten og siden det ikke står så mye om forestillingen på teatrets nettsider er det vanskelig å vite hva vi har i vente. Derfor har jeg lett litt rundt etter mer informasjon om hva som skjer i filmen. Cinemateket i Oslo skriver: “Eva, gift med presten Viktor og bosatt i en norsk bygd, skriver til sin mor – den kjente konsertpianisten Charlotte Andergast – og ber henne besøke dem. Foranledningen er at Charlotte nettopp har mistet sin venn og akkompagnør Leonard. Selv er ikke Eva kommet over sorgen etter at hennes fire år gamle sønn druknet. Filmen viser forholdet mellom mor og datter i et hjem der moren er pianist og har vært mye ute og reist mens datteren var ung, og hvordan dette har innvirket på datteren når hun nå er blitt voksen.”

Så det høres ikke akkurat ut som det er noen koselig familiegjenforening vi får se. Med kun fire skuespillere og på nydelige Gamle Scene virker det som at dette kan bli et intimt kammerspill med familiære problemer deluxe. Og så vidt jeg har forstått handler det først og fremst om Charlotte og Evas forhold seg imellom, derfor er jeg spent på å få vite hva Helena og Viktors roller i historien er.

 

Marit Moum Aune er en av landets mest erfarne og anerkjente regissører,  og har i tillegg til teater regissert film, TV, opera, ballett og radioteater. Forrige gang hun jobbet på Trøndelag Teater var i 2017 med Edward Albees Hvem er redd for Virginia Woolf?. Jeg har selv sett flere av produksjonene hennes og er helt sikker på at Høstsonaten er i de beste hender.

 

Når det kommer til ensemblet skal jeg ikke gjøre annet enn å lime inn et utdrag fra Margretes tekst om vinterens premierer: “Med første tilnærming til tittel og innhold, må selv jeg innrømme at denne ser nokså voksen og alvorstung ut. Men når jeg tar en titt på de medvirkende skuespillerne blir jeg straks litt mer ivrig. Janne Kokkin, Mari Hauge Einbu, Maria Austgulen og Kenneth Homstad er alle fire skuespillere jeg har stor sans for, og som jeg tror kan gjøre enhver forestilling til en rivende og fengende emosjonell reise.”

Jeg er fullstendig enig og kunne ikke sagt det i nærheten av like bra selv.

 

Med en så dyktig regissør som Marit Moum Aune og et så dyktig ensemble har jeg stor tro på at dette blir en sterk og fin teateropplevelse for oss alle. Tvi, tvi!

 


Fremhevet bilde viser Janne Kokkin (Charlotte) og Mari Hauge Einbu (Eva). Foto: Terje Visnes.