Girlpower med teatersjef Elisabeth Egseth Hansen. Foto: Terje Visnes.
Tre av Trøndelag Teaters mest kjente og populære kvinnelige skuespillere, Maria Omarsdottir Austgulen, Janne Kokkin og Mari Hauge Einbu, her i «Høstsonaten». Foto: Terje Visnes.

Dagen er her atter en gang, 110 år etter den ble innstiftet i København på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress. Dagen der kvinner den gang bar skilt med «JA TIL SELVBESTEMT ABORT!», «VEKK MED SKATTEKLASSE 2!» og «KAMP MOT UNDERTRYKKING AV LESBISKE». Dagen der kvinner i dag bærer skilt med «LIKESTILLING I ARBEIDSLIVET!», «JA TIL RELIGIONSFRIHET» og «TA KVINNER PÅ ALVOR IKKE PÅ RUMPA #metoo». Ja, det er 8.mars – det er kvinnedagen!

Kvinnekamp har holdt på kontinuerlig, men sakene som har blitt kjempet for har forandret seg med tiden. I Norge er det i dag til en viss grad likelønn, det er lovfestet likestilling for alle etnisiteter, LGBTQ-personer og ikke minst for alle kjønn. Og selvbestemt abort er en selvfølge i Norge, selv om et visst parti prøvde seg på saker og ting jeg ikke orker å nevne en gang for ikke så lenge siden. Verden har blitt litt bedre, og Norge er av landene som har endret seg mest og er på bedringens vei. Mange saker har endret seg, og noen saker er kanskje glemt. Og nettopp derfor benytter jeg denne dagen til å hylle alle kvinnelige skuespillere.

 

Det var faktisk forbudt for kvinner å drive skuespill og teater helt frem til 1600-tallet (og litt etter det)! I antikken og middelalderen mente folk at det var skamfullt at kvinner var skuespillere, også delvis inn i Renessansen. Jeg personlig kan mimre tilbake til første året på videregående, da vi ble servert filmen Shakespeare in love på storskjermen. I filmen får man se hvordan menn kledde seg ut som kvinner i Shakespeare sine stykker, i Renessansen. Og hvordan den kvinnelige hovedrollen Viola De Lesseps sniker seg inn som skuespiller i Romeo og Julie.

Men bort fra det sidetracket, så ja, det var ulovlig for kvinner å være skuespillere. Det er viktig å få påpekt at jeg verken har 100% fakta om teaterhistorie eller politikken oppover århundrene. MEN våres bestevenn Wikipedia forteller om at Margaret Hughes (1645-1719) var den første profesjonelle skuespilleren. Og etter den tid så har det florert med kvinner på scenen!

På Trøndelag Teater er det faktisk ansatt 21 kvinnelige skuespillere den dag idag. Og ikke minst er det flere kvinnelige regissører innom. Faktisk så er Trøndelag Teater sin teatersjef, direktør, regnskapsleder, plansjef og enda flere stillinger på huset KVINNER. Fysøren det er mye girlpower her!

 

Gratulerer med dagen alle kvinner der ute! I dag skal dere med stolthet heve blikket med en drink i hånda, og skåle for dere selv. I mange år var dere nedprioritert, nedtrykt og misbrukt. NO MORE. Ikke la noen overstyre eller trakassere dere. Jeg forventer hårete kroppsdeler, store og sterke stemmer, og et hardt bank i bordet under denne forfriskende og befriende dagen. Og ikke glem at selv når dagen bikker 00:00, så kan du fortsatt stå opp for deg selv.

Kvinnekampen slutter ikke bare fordi markeringen er over.

 


Fremhevet bilde viser soulgirls’a Myrtoula Røe, Natalie Bjerke Roland og Samantha Gurah i Jesus Christ Superstar.Foto: Ole Ekker.