Catrine Telle i forbindelse med Elden. Foto: http://nearadio.no/bilder/nyheter/nyhetbig/24403.jpg
Maleri av Catrine Telle, malt av Håkon Bleken.

Trøndelag Teater har den siste tiden gått gjennom en oppussing flere steder i bygget, og en av de synlige endringene finner man på Hylla over teaterkafeen. Her har vi i Unge Trønderlag Teater arrangert quiz flere ganger tidligere, og nå har det kommet opp mange flotte malerier på veggene!

Flere av maleriene er malt av Håkon Bleken som er en kjent kunstner fra Trondheim, og personen på ett av disse bildene skal jeg, Sofie, fra redaksjonen fortelle mer om nå.

Maleriet er et portrett av Catrine Telle som er en gammel kjenning av teatret, hun var nemlig teatersjef på Trøndelag Teater i perioden 2000-2005. Telle ble født våren 1953 og gikk dramalinjen på Hartvig Nissen Skole i Oslo, en videregående vi fleste kanskje er kjent med fra tv-serien Skam. Etter sin tid på dramalinjen tok hun regiutdanning i Danmark, og ble i 1986 ansatt på Den Nasjonale Scene i Oslo. I perioden  før hun tok turen til Trondheim var hun også ansatt på Nasjonalteateret fra 1994 til 2000. Her hadde hun blant annet regi på Stor stue for ingenting.no (en tittel som ligner ett stykke Trøndelag teater satt oppfor en stund siden; Stor ståhei for ingenting) da teatret feiret 100 års jubileum.

I Telle sin tid på Trøndelag Teater sto hun for mye av det som foregikk på teatret, både bestemme hvilke stykker som ble satt opp, og hun hadde regi på flere. Hun regisserte en forestilling her på teatret som ble kalt Purpur og gull, og stykket er den dag i dag et av de mest sette stykkene på teatret gjennom tidene med nesten 50 000 tilskuere! Stykket brukte Åge Aleksandersens tekster, samt musikk til å skape handlingen, og ble i 2004 vinner av Heddaprisen i kategorien årets forestilling. Hun regisserte en lignende vri på Oslo Nye Teater i 2012, denne gang basert på tekster og melodier av Lillebjørn Nilsen. Sistnevnte stykke utviklet hun sammen med Ivar Tindberg, og det ble kalt Postkort fra Lillebjørn. Catrine Telle vant også Trondheim kommunes kulturpris i 2004, og artig nok har også maleren av bildet vunnet denne prisen tidligere.

Etter at Telle ble ferdig i sin ledende stilling på Trøndelag Teater har hun jobbet på Riksteateret, og i 2010 fikk hun igjen stillingen som teatersjef på Oslo Nye Teater. Selv om det å være teatersjef er et stort ansvar håper hun at flere kvinner kan tørre å ta på seg slike store, viktige sjefsroller rundt om i landet.

Nå i anledning kvinnedagen er også Catrine en person som virkelig er verdt å nevne når det kommer til feminisme i landet. Som ung var hun i et venstreradikalt miljø som sto sterkt for at kvinner og menn skulle være likestilt. I 1977 startet hun og andre sterke feminister opp en gruppe som skulle fremme likestilling gjennom teatergruppen. I et intervju med skeivt arkiv forteller hun om hvordan hun og flere kvinner kjempet for å få de samme jobbene som menn, hvordan de klarte dette og etter hvert ble sett på som en naturlig del av arbeidsplassen. Telle er åpen om at hun er feminist og lesbisk, og vi som vokser opp i denne generasjonen kan takke den tidligere teatersjefen for hennes arbeid for likestilling, og aksept i samfunnet!

Om man ønsker å se et stykke regissert av Telle hadde hun regi på Elden på Røros i 2018 og 2019, og skal også stå for oppgaven i 2020. I 2019 var det så stor etterspørsel etter billetter til stykket at det måtte lages nye sitteplasser, og Adressa sin overskrift i anmeldelsen i fjor var ”Selv i premierekveldens tropevarme merket vi sluttscenens sprengkulde på kroppen”. Heldigvis blir det som sagt enda en sjanse til å se Telle sin tolkning av ett av Trøndelags største spel i sommer!

Ønsker man å se dette vakre maleriet på nærmere hold er det bare å ta seg en tur til teatret. Husk Ungdomskortet, så kan du gå innom billettluken å skaffe deg gode plasser til Jesus Christ Superstar, Fyr, eller Høstsonanten som spiller på teatret i disse dager. God fornøyelse, og til alle de fantastiske jentene som leser bloggen ønsker vi å si gratulerer med kvinnedagen!

 


Fremhevet bilde viser maleriet av Catrine Telle, malt av Håkon Bleken, slik det henger på Hylla på teatret. 

 

Kilder:
https://skeivtarkiv.no/catrine-telle-fodt-1953
https://elden-roros.no/catrine-telle-blir-ny-regissor-for-elden-tempo-med-telle/
https://snl.no/Catrine_Telle